Kategorier
De store tanker Hverdagen med handicap

Fordom og Fakta

Fordom

Mange mennesker ser et handicap som et tabu, og tør ikke altid lave sjov med det eller tale om det.

Men har du tænkt over, at det faktisk tit kan være en stor hjælp, at være åben og tale om tingene?

Fakta

At se andre der er dårligere stillet, kan være en stor gave til en person, som også vil give ‘gaven’ eller erfaringerne videre til andre, hvis du bare tør imødekomme modparten, og ikke nedgøre personen.

Det er vigtigt at huske på, at alle der har et handicap på livet, uanset om det er fysisk eller psykisk, er et menneske bag facaden.
Selv om det er svært, at finde ud af hvordan man skal forholde sig til det enkelte handicap, er det en fordel hvis man har nogle redskaber med i bagagen hjemme fra eller andet steds.

Man må aldrig være bange for, at lave sjov med et handicap. De fleste jeg kender er faktisk gode til, at tage det med et gran salt.”

Jeg plejer også at sige: Hvis ikke du kan tåle lidt sjov med dit handicap, eller har modet på, at trække i en forenings trøje, har du ikke accepteret dit liv korrekt endnu.

Omgangskredsene acceptere dig, som du selv gør!

Når jeg ses med familien efter endt arbejdsuge, kan det nogle gange godt have haft lidt op og ned ture med sig, og det påvirker familien i næsten lige så høj grad som mig. De kommer måske lettere over det end jeg gør, men for at vi kan holde hinanden ud, prøver jeg at hjælpe mig selv ved, at komme i mine frirum nogle gange(Læs Frirum) her iblandt Café Parasollen og Weekendcaféen v. Røde Kors.

Familiens udvikling

Brødrenes bud på hvad der ville være anderledes uden handicap, er bl.a : Den mindre sociale forståelse, mindre respekt for handicappede, mindre arbejde med kommunen.

Mine brødres venner/veninder påvirkes af handicappet, i form af : ‘social forståelse og respekt for handicappet’, da det er det jeg har med i bagagen, specielt fra min tid på Egmont Højskolen hvor ALLE var lige.

Eksempelvis hørte jeg til den gruppe de kaldte ‘Enestående’ sammen med de Kørestolsbrugere der havde Eksterne Assistenter.

Skolens Studerende er de Interne ‘Assistenter’, og Kørestolsbrugere der benytter sig af skolens studerende, hedder: ‘Borgere’

Så for lige at stille det op, så hed grupperne:

  • ‘Borger’
  • ‘Assistenter’
  • ‘Enestående’

Respekter og hjælp de sårbare

Idag skal man dog huske på, at ordene er kommet, fordi kørestolsbrugerne er lige så meget borgere som alle vi andre, og i stedet for en “Bruger/hjælperordning” hedder det idag en “BPA-ordning(Borgerstyret Personlig Assistance)”

Egen hjælp

De fleste af mine venner påvirkes ikke af handicappet, men til gengæld lære vi af hinanden, hvordan man bedst kan tackle dagligdagen uanset humør, og det er jo også en hjælp i sig selv, det kan ses bare ved de forskellige erhverv vi har eller læser til. 😉

Forskning

Jeg har fundet denne artikel/undersøgelse fra 2019, der beskriver godt, hvad det er vores problemer er i dagens danmark.

Fordommene risikerer at forhindre mennesker med handicap i at få et arbejde, eller kan gøre det vanskelige for dem at trives på en arbejdsplads. Og der er utroligt mange mennesker med handicap, der kan og vil arbejde, som i dag ikke får muligheden,” Citat Liselotte Hyveled, Formand for Det Centrale Handicapråd http://dch.dk

13% point i danskernes bekymring for om en kollega med et fysisk handicap vil kunne løse sine arbejdsopgaver. Og hele 25% af undersøgelsens respondenter ville være utrygge ved at have en kollega med et fysisk handicap. Det er en stigning på 6 % point. Det samme siger 40% af respondenterne, hvis kollegaens handicap er psykisk.

https://www.dch.dk/nyheder/pressemeddelelse/fordomme-om-mennesker-med-handicap-fylder-pa-arbejdspladsen

Her med vil jeg sige: tak for ordet, og husk! Vi er iblandt jer HELE tiden 😉

  • Rasmus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Denne hjemmeside benytter cookies. Ved at blive på hjemmesiden, accepterer du vores brug af cookies.